Over lacrosse

Snelle teamsport

Lacrosse is een teamsport die wordt gespeeld op een veld ter grootte van een hockey- of voetbalveld. Beide teams bestaan uit 10 spelers. Elke speler draagt een stick met daaraan een net, waarin de bal wordt gevangen en waaruit de bal wordt gepasst. Het doel van het spel is om te scoren in een goal, waarna je één punt verdiend. Het spel eindigt na 60 minuten speeltijd. Het goal lijkt op een ijshockey goal, maar is iets groter, en de bal is een harde rubberen bal ter grootte van een tennisbal.

Er zitten grote verschillen tussen de mannen- en de vrouwenvariant van lacrosse. Ze worden ook wel gezien als twee compleet verschillende sporten.

Dames

Vrouwenlacrosse is in tegenstelling tot mannenlacrosse een no-contact sport. Hierbij is er dus veel minder fysiek contact toegestaan, waardoor je dus ook minder bescherming draagt. Een bitje is verplicht, en goggles (een beschermende bril voor je ogen) worden aangeraden en zijn bij sommige clubs in Nederland verplicht. Je pakt de bal af door met jouw stick op een gecontroleerde manier op de ander haar stick te slaan.
Het is niet toegestaan om de bal opzettelijk te trappen, en je mag de bal ook niet bedekken met jouw stick als de bal op de grond ligt (dit heet een cover). Daarnaast zijn er een aantal overtredingen waarbij je direct uit het veld wordt gestuurd voor gevaarlijk spel, waaronder iemand tegen het hoofd raken met jouw stick (check to the head).

Vrouwenlacrosse lijkt veel op hockey qua dynamisch spel over het gehele veld, maar lijkt in de aanval nog het meest op handbal, omdat de aanval ook vanuit een halve cirkel voor het doel wordt opgezet.

Heren

Mannenlacrosse is een full-contact sport. Dit betekent dat er veel fysiek contact is toegestaan. Daarom spelen mannen met uitgebreide bescherming; alle spelers op het veld zijn verplicht handschoenen en een helm te dragen, en een toque wordt bij iedereen aangeraden. Extra uitrusting is ook toegestaan, wat je draagt ligt aan persoonlijke voorkeur maar ook aan je positie en rol op het veld. Middenvelders en aanvallers dragen standaard schouder-, borst- en rugbescherming en elleboogbescherming. Een aantal van hen draagt ook ribbescherming. Verdedigers hebben meestal voldoende aan borst- en rugbescherming, en een aantal van hen draagt ook deze bescherming niet. Goalies zijn verplicht om naast de standaard verplichte handschoenen en helm, ook een toque, borstbescherming en een keelbeschermer te dragen.

Aanvallers en middenvelders hebben vaak korte sticks, waarmee ze hard kunnen schieten, terwijl verdedigers lange sticks hebben voor meer reikwijdte. De doelman draagt een stick met een veel breder en dieper net, om zo meer ballen tegen te houden.

In tegenstelling tot vrouwenlacrosse mogen mannen de bal wegtrappen en bedekken met de stick, op voorwaarde dat zij deze niet uit het spel halen (withholding the ball from play) door bijvoorbeeld de bal in hun kleding of in hun pocket te verstoppen. Ook mag de bal niet met de handen gepakt worden. Het spel is snel en vloeiend, en op televisie is de bal soms moeilijk te volgen. In een gemiddelde wedstrijd worden 10 tot 15 punten gescoord.